PAHANG, Jengka - Felda United FC's team pose for a picture during the 2017 Malaysia Super League match between Felda United FC against Sarawak at Stadium Tun Abdul Razak Jengka on 4 March 2017. Photo by Zam Zainal / www.asiana.my

Semalam, pihak Perkongsian Liabiliti Terhad Bolasepak Malaysia (FMLLP) telah memutuskan bahawa pasukan Felda United akan bermain dalam saingan Liga Perdana musim hadapan. Hal ini kerana pasukan Felda United gagal untuk mengemukakan dokumen penyata kewangan beraudit yang diperlukan bagi melengkapkan perlesenan kelab. Selain Felda United, pasukan Terengganu FC II juga diturunkan ke saingan Liga Perdana kerana mereka akan menjadi “feeder club” bagi pasukan Terengganu FC I.

Kami akui Liga Super tanpa Felda akan berasa sedikit ganjil. Kita boleh melihat pasukan Felda United mempunyai antara fasiliti yang terbaik dalam negara dan juga mereka mempunyai stadium sendiri. Pada musim 2016, Felda merupakan pencabar utama pasukan JDT dalam merebut gelaran Liga Super. Musim 2017, walaupun Felda bermula dengan sedikit goyah dalam saingan Liga, tetapi mereka masih mampu untuk menamatkan saingan di tangga ketiga. Malah, ketua jurulatih mereka, B.Sathianathan berkata Liga Super pasti akan merindui aksi Felda United.

Dengan tersingkirnya Felda ke Liga Perdana, terdapat beberapa tuduhan yang dilontarkan terhadap pihak FMLLP. Antara tuduhan yang dilontarkan ialah FMLLP sengaja menganiaya Felda supaya memberi kelebihan buat JDT. Hal itu dinafikan oleh CEO mereka iaitu Kevin Ramalinggam. Kevin berkata, tersingkinya Felda ke Liga Perdana adalah disebabkan kesalahan mereka sendiri. Mereka gagal untuk mengemukakan dokumen yang diperlukan untuk perlesenan kelab.

Tempat Felda United dan Terengganu FC II akan digantikan dengan pasukan Negeri Sembilan dan juga PKNP FC. Kongsikan dengan kami pandangan anda mengenai perkara di atas.

Leave a Reply