Kekalahan pasukan bawah 22 tahun negara kita kepada Iraq semalam nyata mendapat respon yang pelbagai daripada peminat bola sepak Malaysia. Ada yang kecewa dengan kekalahan semalam, ada yang masih lagi berfikiran positif dengan mengatakan ini baru perlawanan pertama kumpulan. Ada juga yang mahu pemain negara diberi peluang bagi membuktikan kebolehan mereka. Di sini, kami berpendapat bahawa pemain negara harus diberi lebih lagi peluang untuk membuktikan yang mereka boleh menggalas cabaran.

Pencapaian layak ke temasya kali ini boleh dianggap sebagai satu pencapaian yang cemerlang oleh pemain bawah 22 tahun negara. Setelah sekian lama kita hanya berkecimpung di arena Sukan SEA, kita hanya mampu menjadi jaguh di arena bola sepak ASEAN, akhirnya pasukan bawah 22 tahun kita dapat mengecapi bermain di peringkat tertinggi dalam piramid bola sepak Asia. Dan yang paling membanggakan, kita layak secara merit. Bukan melalui “playoff”. Selain itu, pemain kita dapat bermain menentang barisan pemain terbaik dalam bola sepak Asia. Pendedahan seperti ini amat bermakna buat bola sepak Malaysia kerana barisan ini yang akan menjadi pemain utama negara pada masa akan datang.

Berilah pemain bawah 22 tahun kita peluang. Ya kita kalah pada perlawanan pertama semalam. Kami juga kecewa sama seperti anda. Tetapi tidak semestinya kita harus berhenti menyokong mereka yang sedang berjuang di bumi China ketika ini. Kita tidak boleh menggunakan alasan tersebut untuk mengecam mereka.

Itu adalah pendapat saya secara peribadi. Anda pula bagaimana ? Wajarkah skuad bawah 22 tahun negara diberi lebih peluang ?

Leave a Reply