Sumber Gambar: Gettyimages

Pasukan Arab Saudi telah bersedia untuk memulakan dengan misi untuk memenangi piala dunia 2018 di Rusia.

Sebanyak 23 orang pemain, termasuk jurulatih Juan Antonio Pizzi, ‘staf’  dan delegasi Persekutuan Bola Sepak Arab Saudi yang diketuai presiden Adel Ezzat mendarat di Lapangan Terbang Pulkovo St. Petersburg pada malam Sabtu selepas  3 jam penerbangan dari Jerman. Pesawat yang membawa mereka mempunyai falcon gergasi  di sisi pesawat dan sementara di hadapan pesawat itu mempunyai “God Bless You” yang ditulis dalam bahasa Arab dan Inggeris.

Arab Saudi

Sumber gambar: Gulf Daily News

Pada hari Ahad, skuad telah mengadakan pertemuan dengan delegasi dari jawatankuasa penganjur Piala Dunia. Para pemain akan kekal di basecamp mereka di St. Petersburg hingga Selasa sebelum terbang ke Moscow dengan jet disediakan oleh FIFA.

Pizzi kini akan menghabiskan beberapa hari lagi untuk memastikan pemainnya dalam keadaan mental dan fizikal yang kuat untuk bermain dalam pembukaan Piala Dunia khamis ini.

“Kami bernasib baik,  pemain-pemain dapat menyesuaikan diri” kata jurulatih dalam satu wawancara eksklusif dengan Arab News. “Mereka tahu apa yang diharapkan di Rusia dan tahu apa yang kami harapkan daripada mereka, jadi kami bersedia untuk melakukan sedaya upaya kami. Kami tidak sabar untuk Piala Dunia tanpa rasa takut.

Arab Saudi memasuki kejohanan di belakang tiga kekalahan berturut-turut di tangan Itali, Peru dan Jerman, tetapi mereka menunjukkan cukup dalam perlawanan itu, khususnya melawan Itali dan Jerman, untuk menunjukkan mereka mempunyai peluang yang realistik untuk mengatasi Rusia dan Mesir untuk tempat kedua di belakang Kumpulan A kegemaran Uruguay.

Skuad Piala Dunia Arab Saudi:
Penjaga gol: Yasser Al-Mosaileem, Abdullah Al-Mayouf, Mohammed Al-Owais
Pembela: Osama Hawsawi, Motaz Hawsawi, Omar Hawsawi, Yasser Al-Shahrani, Mansour Al-Harbi, Mohammed Al-Burayk, Ali Al-Bulayhi
Pemain tengah: Abdullah Otayf, Taisir Al-Jassim, Hussein Al-Moqahwi, Salman Al-Faraj, Salem Al-Dawsari, Fahad Al-Muwallad, Yahya Al-Shehri, Abdulmalik Al-Khaibari, Mohammed Kanno, Abdulla Al-
Penyerang: Mohammed Al-Sahlawi, Mohannad Assiri

Anda juga akan menyukai artikel: Piala Dunia skuad Iceland lambat ke Rusia kerana salah letak beg

Leave a Reply