Sumber Gambar: Google

Adakah kita bakal menyaksikan rekod baru akan dicipta semasa Piala Dunia 2018 ini berlangsung? Pasti anda akan tergamam jika pengadil baru sahaja meniup wisel dan sorakan bergema seluruh stadium kerana bola yang laju bagai pelesit baru sahaja mebolosi gawang pintu gol? Sebelum kita lihat siapakah yang berjaya menjaringkan bola terpantas di Piala Dunia selama ini, mari kita lihat apakah kelajuan lain yang boleh kita bandingkan.

  • Harimau Bintang – 112.65 km/j
Laju

Sumber Gambar: Wallpaper.com

  • Kijang – 98.17 km/j
Laju

Sumber Gambar: Pinterest

  • Singa – 80.47 km/j
Laju

Sumber Gambar: NationalGeographic.com

  • Anjing Greyhound – 62.76 km/j
Laju

Sumber Gambar: Wallpaper.com

  • Kucing Domestik – 48.28 km/j
Laju

Sumber Gambar: Holding Time

  • Usain Bolt – 44.74 km/j
Laju

Sumber Gambar: DNA India

Dan sekarang mari kita lihat siapakah yang pernah lebih laju dari senarai kami di atas?

Christian Benteke (7.5saat) – Belgium (6) vs Gilbraltar (0)

Fuhhh… Benteke lagi laju dari Manusia Paling Laju dalam Dunia iaitu Usain Bolt! Hebat…. Usain Bolt dikatakan manusia paling terpantas dengan rekod kelajuan 9.58 saat untuk 100meter. Penyerang Belgium Benteke mencatatkan gol antarabangsa terpantas sepanjang masa dengan usaha 7.5 saat dan ia lebih mengagumkan lagi kerana Gibraltar memulakan bola di bulatan tengah. Tuan rumah, bermain di Portugal kerana stadium mereka tidak memenuhi piawai FIFA, memainkan bola ke belakang dari kickoff ke Jamie Bosio, yang kemudian mencuba menyeberang ke arah pasukan. Tetapi Benteke menyambar lulus dan berlari ke dalam kotak sebelum menembak penjaga gawang melepasi Deren Ibrahim.

Davide Gualtieri (8.3 saat) – England (7) vs San Marino (1)

Hebat bola ini….padu! San Marino yang dilancarkan dengan seri 0-0 dengan Turki pada awal 1993, hanya menjaringkan gol ketiga dalam sejarah mereka, dalam perlawanan kelayakan Piala Dunia menentang England di Bologna selepas hanya 8.3 saat. Dibantu oleh back-pass pendek dari Stuart Pearce, penjaga komputer gol Davide Gualtieri kekal sebagai catatan terpantas dalam sejarah kualifikasi Piala Dunia, dan membawa selisih gol timnya sepanjang masa hingga ke 84 yang lebih dihormati. Pelawat pergi untuk memenangi permainan 7-1, tetapi ia menjadi pengurus Graham Taylor yang terakhir sebagai pengurus. England perlu menang dengan margin tujuh gol dan untuk Poland memberi mereka kebaikan terhadap Belanda dan, tidak seperti yang terjadi, England menduduki tempat ketiga dalam kumpulan.

“Saya mungkin lebih terkenal di Scotland,” kata Gualtieri kepada London Evening Standard pada tahun 2003 ketika ditanya mengenai statusnya di tanah airnya. “Pada tahun ’95, kami memainkan Scots di sini dan peminat mereka datang memakai T-shirt yang mengatakan ‘Gualtieri – lapan detik’. Saya berada di pub Halloween di bandar ketika ada di antara mereka yang mengetahui siapa saya. sepanjang malam dan tidak akan membiarkan saya pergi. “

Hakan Sukur (10.89 saat) – Korea Selatan (2) vs Turki (3)

Ini adalah jaringan paling laju secara teknikal Piala Dunia kerana ini sudah semasa kejohanan. Sukur menjaringkan gol terpantas dalam sejarah final Piala Dunia apabila dia menjaringkan 10.89 saat dalam playoff ketiga tempat ketiga 2002 menentang Korea Selatan. Sukur tiba di kejohanan itu di tengah-tengah jangkaan yang tinggi, tetapi usaha itu – yang membantu pasukannya menang 3-2 – merupakan satu-satunya mogok kejohanan. “Matlamatnya sudah lewat,” katanya selepas perlawanan. Vaclav Masek dari Czechoslovakia sebelum ini memegang rekod itu, menjaringkan hanya 15 saat menjadi kekalahan 3-1 kepada Mexico pada kejohanan 1962.

Diharap banyak rekod baru yang dapat dipecahkan seperti gol terpantas, kad merah paling banyak, kad kuning paling banyak, cleansheet, gol paling banyak, dan sebagainya. Bak kata orang, “Rules are meant to be broken” jadi marilah usahakan kerana itu adalah tangga kejayaan.

Kami mempunyai pelbagai lagi artikel yang menarik mungkin tertarik di hati anda.

Sumber:
https://theconversation.com/the-maths-behind-the-fastest-person-on-earth-and-no-its-not-usain-bolt-63732

https://asia.eurosport.com/athletics/how-fast-does-usain-bolt-run-in-mph-km-per-hour-is-he-the-fastest-recorded-human-ever-100m-record_sto5988142/story.shtml
https://edition.cnn.com/2016/10/11/sport/benteke-fastest-ever-goal/index.html
https://www.ranker.com/list/fastest-goals-scored-in-world-cup-history/ranker-soccer
http://www.espn.com/soccer/blog/espn-fc-united/68/post/2970080/fastest-goals-scored-in-world-cup-champions-league-and-premier-league

Leave a Reply