Sumber Gambar: Daily Express

Bintang Perancis, Paul Pogba, telah mendedikasikan kemenangan separuh akhir Piala Dunia ke atas Belgium kepada kumpulan 12 anak muda Thailand yang diselamatkan dari sebuah gua selepas terperangkap selama lebih dari dua minggu.

rescue kid

Sumber Gambar: BBC

Pogba dan Perancis mengalahkan Belgium 1-0 di St Petersburg untuk menempah tarikh perlawanan akhir Piala Dunia di Moscow pada 15 Julai.

Selepas kemenangan itu, pemain tengah, Pogba mendedikasikan kemenangan itu kepada 12 anak muda Thai berusia 12-16 tahun – ahli pasukan bola sepak yang sama – yang bersama dengan jurulatih mereka telah berjaya diselamatkan dari sebuah gua di wilayah Chiang Rai selepas terperangkap selamaĀ  dua minggu .

Kanak-kanak lelaki dan jurulatih mereka telah terkandas selepas masuk ke dalam gua untuk berteduh semasa hujan lebat .

Penyelam memulakan operasi mencari pada 26 Jun, mereka di jumpai selamat oleh penyelam Britain pada 2 Julai.

Misi menyelamat yang melibatkan 90 penyelam Thailand dan antarabangsa telah disiapkan, dan empat anak lelaki pertama selamat dibawa keluar dari gua pada hari Ahad, diikuti oleh yang lain pada hari-hari berikutnya. Penyelam Thailand Saman Gunan, 38, mati dalam usaha menyelamat.

Saman Gunan

Sumber Gambar: ABC7

Kanak-kanak lelaki yang selamatĀ  itu turut disambut oleh pengurus Manchester United, Jose Mourinho, yang memberi penghormatan kepada para penyelamat ketika berbicara kepada RT pada hari Selasa.

“Saya kagum dengan apa yang berlaku di Thailand. Wira di sana, dan bukan di Piala Dunia, “kata Mourinho.

“Kanak-kanak dan terutamanya penyelam dan mereka yang terlibat dalam misi menyelamat. Bagi saya, Piala Dunia menjadi tempat kedua, “kata jurulatih Portugal itu.

Dapatkan Phone Case Jersi Piala Dunia 2018 Made by BlankCo Di sini. Jangan lupa untuk masukkan kodĀ INIKANBOLAĀ untuk dapatkanĀ diskaun 10%:Ā http://bit.ly/2NrF56X

Nota: Setiap pembelian anda di BlankCo dengan menggunakan kod INIKANBOLA, kami akan mendapat sebahagian dari hasil penjualan itu. Ayuh, teruskan menyokong kami!

Baca lagi:(Piala Dunia) Opera Melodramatik Mario Mandzukic.

Leave a Reply