Sumber Gambar: Suara TV

Satu negara ketika ini sedang dilanda demam Pilihan Raya apabila Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak mengumumkan pembubaran Parlimen pada sabtu lalu. Dalam media sosial seperti Facebook dan Twitter, rata-rata pengguna membahas tentang pilihan raya yang akan datang. Di sini, kami mahu membahas tentang bagaimana ahli politik boleh membantu kemajuan bola sepak 

Continue Reading

Sumber Gambar: My Football Liga

Kita sudah sedia maklum pasukan Marcerra dan Kuantan Marcerra sedang mengalami masalah kewangan ketika ini. Ketika perlawanan Liga FAM antara Marcerra United menentang D’AR Wanderers semalam, Marcerra hanya mampu untuk menurunkan seramai 8 pemain dalam kesebelasan utama mereka. Adakah tindakan Marcerra ini boleh dianggap satu penghinaan kepada Liga Malaysia ? Sebab utama Marcerra terpaksa menurunkan 

Continue Reading

Sumber Gambar: SkyscraperCity

Bertemu kembali kita dalam bahagian kedua artikel ini. Bagi yang belum membaca bahagian 1, korang boleh bacanya di sini . Penulis nak sambung sedikit tentang stadium-stadium di Rusia yang akan digunakan untuk perlawanan Piala Dunia 2018! Stadium mereka sangat lah indah, bolehkah stadium kita seperti stadium-stadium yang ada di Rusia? Setakat ini yang penulis boleh banggakan 

Continue Reading

Baru-baru ini, kami dijemput untuk menghadiri satu perbincangan bersama Perbadanan Stadium Malaysia yang bertempat di KL Sports City. Tujuan kami diundang adalah kerana mereka prihatin tentang isu yang kami hadapi ketika membeli tiket perlawanan persabahatan antara Malaysia menentang Mongolia tempoh hari. Pihak Perbadanan Stadium telah menjelaskan dan akan mengambil langkah berjaga-jaga agar perkara ini tidak 

Continue Reading

Sumber Gambar: FC Zenit

Debaran Piala Dunia 2018 bakal bermula tidak lama lagi, kali ini negara Rusia menjadi tuan rumah untuk sukan yang penuh berprestij merangkap sukan nombor satu di dunia ketika ini! Haa, di sini penulis nak kongsikan serba sedikit antara stadium-stadium di Rusia yang digunakan dalam edisi piala dunia kali ini. Stadium mereka sungguh mempesona apalagi bila 

Continue Reading

Jika anda adalah peminat tegar bolasepak serta ketagih dengan permainan simulator Football Manager, sudah pasti anda mengetahui bahawa terdapat pelbagai kategori Pengurus atau Ketua Jurulatih dalam bolasepak. Di sini kami ingin menyentuh tentang kategori Pengurus bolasepak.   The Iceman The Iceman merupakan seorang Pengurus yang sentiasa tenang dalam apa jua situasi. Kadang-kadang terlalu tenang hingga 

Continue Reading

Sebagai sebahagian daripada penyokong bola sepak tempatan, kami mahu menghadiri banyak perlawanan untuk menontonnya dan melaporkannya kepada anda semua, pembaca kami. Ini bukan review berbayar tetapi sesi perkongsian tentang pengalaman pertama kami membeli tiket untuk menonton perlawanan skuad kebangsaan. Perlawanan yang kami rujuk adalah antara Malaysia dan Mongolia pada 22 Mac 2018. Perbadanan Stadium Malaysia 

Continue Reading

Sumber Gambar: Wikipedia

Kisah Piala Dunia Pertama 1930: Sejarah Bermula di Montevideo 32 pasukan terbaik di dunia sudah dikenalpasti akan bersaing di Rusia bermula 14 Jun hingga 15 Julai akan datang. Kejohanan kali ini adalah edisi ke-21 pertandingan yang terbesar di dunia ini. Sejarah Piala Dunia bermula sejak tahun 1930. Ketika itu sukan bolasepak sudah dipertandingkan dalam Kejohanan 

Continue Reading

Terma ‘Volante’ digunakan sempena tribute kepada seorang pemain Argentina, Carlos Martin Volante yang pernah bermain untuk Torino, Rennes dan Flamengo di antara tahun 1928-1943. Menarik tentang Carlos Martin Volante, beliau hanya mempunyai 2 caps dengan Argentina dan pernah menjadi tukang urut untuk pasukan Brazil ketika World Cup 1938.   Segundo Volante kerap terlibat dalam semua 

Continue Reading

Sumber Gambar: Zocalo Public Square

Korang selalu dengar main bolasepak mesti dekat padang bolasepak ataupun di stadium je kan? Haa, kali ini penulis bawakan satu kelainan yang rata-rata korang belum pernah tengok, iaitu bermain bolasepak di padang golf? Bunyi nya macam pelik kan? Tapi ianya memang ada di Amerika dan juga Eropah! Biasa laa, mat salleh ni kadang-kadang suka buat 

Continue Reading