Bagi seseorang pemain bola sepak profesional, adalah satu perkara yang biasa apabila seseorang pemain itu berpindah dari satu pasukan ke pasukan yang lain. Tetapi, ada juga pemain yang berkelana dengan menyertai banyak pasukan dalam karier mereka. Kalau di Eropah, pemain seperti Zlatan Ibrahimovic dan Nicolas Anelka digerlar sebagai “journey man”. Bagaimana pula kalau di Malaysia 

Continue Reading

Sumber Gambar: Pahang FA

Siapa yang tidak kenal dengan penyerang yang berasal dari Liberia, Francis Forkey Doe. Penyerang yang sudah bermain selama 7 musim di Liga Malaysia ini sudah mewakili 6 pasukan berbeza sejak itu. Memang padanglah kalau kita gelar Francis ni sebagai “The Journey Man”. Mari kita “throwback” sedikit tentang perjalanan Francis Foreky Doe dalam Liga Malaysia. Forkey 

Continue Reading

Sumber Gambar: FMLLP

Perlawanan Liga Super pada minggu yang ketiga menghadirkan banyak kejutan kepada peminat bola sepak negara. Ada gol dari jarak jauh, pasukan pendahulu dibelasah dan pasukan juara yang kalah! Memang penuh dengan kejutan! Di sini kami senaraikan 6 perkara daripada perlawanan minggu ketiga Liga Super 2018. 1. Gol Itu Memang Luar Biasa! Gol Lee Tuck yang 

Continue Reading

Sumber Gambar: PKNS FC

Selepas menyaksikan perlawanan pusingan ketiga Liga Super semalam, saya terpanggil untuk menyentuh sedikit berkenaan tabiat beberapa pemain sewaktu mereka beraksi di atas padang. Tanpa menyentuh secara spesifik para pemain yang terlibat, saya akan kongsikan tabiat yang dilihat memberikan mereka kelebihan berbanding lawan mereka, seterusnya menyumbang ke atas kejayaan pasukan. 7 tabiat yang berkesan ini adalah: 

Continue Reading

Hari ini baki dua lagi perlawanan Liga Super 2018 akan berlangsung melibatkan pasukan Kedah yang akan menentang pasukan PKNP FC yang akan berlangsung petang ini dan Naning Derby yang melibatkan pasukan Negeri Sembilan meenentang Melaka United. Memang panas perlawanan Hari ni! Di sini kami nak mengupas sedikit mengenai dua perlawanan yang kami sebutkan di atas. 

Continue Reading

Empat perlawanan Liga Super 2018 berlangsung semalam. Memang banyak kejutan yang berlaku! Kami sendiri pun tak jangka. Pasukan Terengganu dan Pahang berjaya mengutip 3 mata pertama musim ini. Pasukan Perak dan Selangor harus menerima kenyataan mereka tewas perlawanan pertama musim ini. Perlawanan antara Kuala Lumpur dan Johor Darul Ta’zim pula terpaksa disambung esok kerana masalah 

Continue Reading

Setiap kelab bola sepak pasti mempunyai hasrat untuk terus berkesinambungan dari satu generasi ke satu generasi. Kenangan dan kekayaan sejarah inilah yang menjadi ukuran kemasyhuran sesebuah kelab, apatah lagi jika lorong-lorong kenangan ini terukir dengan kejayaan beserta pelbagai piala dan kejuaraan. Antara faktor yang tentunya menjadi teras kepada kesinambungan ini ialah kelestarian kewangan yang sering 

Continue Reading

Isu gaji masih lagi menghantui Liga Malaysia. Itulah kenyataan pahit yang harus dihadapi. Baru-baru ini ada empat pasukan Liga Super yang ketika ini diburu oleh FIFA kerana isu tunggakan gaji pemain. Empat pasukan tersebut adalah Kelantan, Perak, PKNS FC dan Melaka United. Dah masuk tahun 2018 ni, sampai bila nak jadi macam ni ? Sampai 

Continue Reading

Liga Super 2018 akan memasuki minggu perlawanan yang ketiga pada hujung minggu ini. Setakat ini, kemeriahan Liga Super musim ini diwarnai dengan pelbagai perkara yang berlaku. Mulai dari kejutan pasukan kerdil hinggalah pemain yang beraksi cemerlang sepanjang minggu lalu. Di sini, kami nak senaraikan kepada anda 6 pemain yang harus kita beri perhatian pada perlawanan 

Continue Reading