Pasukan Pulau Pinang memulakan kempen Liga Perdana musim ini dengan hanya mengutip satu kemenangan daripada tiga perlawanan. Kini, situasi terkini pasukan menjadi tanda tanya apabila ada kumpulan penyokong yang diberi nama “Penang Brotherhood” telah menyerahkan sejumlah wang kepada pegawai Persatuan Bola Sepak Pulau Pinang (FAP). Adakah ini bermakna pasukan Pulau Pinang ketika ini sedang mengalami masalah kewangan ? Apa sudah jadi dengan pasukan Penang ?

Di laman media sosial Penang Brotherhood, dilihat memang terdapat permasalahan yang sedang dihadapi pasukan Pulau Pinang ketika ini. Anda boleh lihat “post” Penang Brotherhood di Facebook.

Jika kita melihat kepada kenyataan yang dikeluarkan oleh Penang Brotherhood, nampak gayanya pasukan Harimau Kumbang ketika ini sedang mengalami masalah kewangan. Kumpulan penyokong ini juga meminta bantuan daripada kerajaan negeri agar kerajaan negeri pimpinan Lim Guan Eng mampu untuk meringankan sedikit beban yang sedang ditanggung oleh pasukan. Selain itu, Penang Brotherhood juga dilihat mengutip sumbangan daripada peminat yang lain ketika perlawanan Piala Belia antara pasukan Pulau Pinang menentang pasukan PKNP FC.

Walau apapun, kami mahu mengucapkan tahniah kepada kumpulan penyokong ini kerana telah mengeluarkan satu inisiatif ketika pasukan kesayangan mereka sedang mengalami masalah. Tindakan kumpulan penyokong ini mengutip derma bagi membantu pasukan mereka mengingatkan kami kepada situasi yang pernah dialami oleh kelab England satu ketika dulu iaitu Portsmouth yang pernah mengalami krisis kewangan namun penyokong mereka berjaya mengelakkan pasukan kesayangan mereka daripada dibubarkan dengan mengutip derma dari kalangan penyokong yang lain. Kami berharap permasalahan ini akan segera diselesaikan dan pasukan bimbingan Zainal Abidin Hassan ini boleh beraksi dalam saingan Liga Malaysia dengan tenang.

Baca Juga: Sesi Wawancara Eksklusif Bersama Bekas Pemain Penang, Azidan Sarudin

Leave a comment

Your email address will not be published.