Sumber Gambar Stretty News

Posisi penjaga gol itu mungkin kedudukan paling sukar untuk bermain dalam bola sepak. Seorang pemain yang mempertahankan gawang gol sesebuah pasukan boleh bertukar dari hero  dapat lulus ke antagonis hanya dalam beberapa detik. Malah, posisi ini memerlukan daya ketahanan mental yang kuat.

Ini bermakna sebarang kesilapan yang telah dibuat tidak boleh menjejaskan prestasi penjaga gol kerana mereka adalah pelindung utama pintu gol.

Sekiranya menjadi penjaga gol profesional untuk kelab adalah sesuatu yang sukar, bayangkan tekanan pemain apabila mereka mewakili pasukan kebangsaan mereka dalam Piala Dunia.

Mari kita ketahui serba sedikit tentang 5 penjaga gol terbaik yang akan akan beraksi di Piala Dunia 2018:

#1 David De Gea (Sepanyol)

Penjaga Gol

Sumber Gambar: REUTERSDavid De Gea secara meluas dianggap sebagai penjaga gol terbaik di planet ini, dan aksi-aksinya ketika perlawanan kebelakangan ini telah membuktikan anggapan itu.

Pemain Sepanyol ini telah berjaya menjadi jersey no.1 milik mutlaknya di Manchester United dan kini sudah bersedia untuk menakluki Piala Dunia dengan pasukan kebangsaannya.

Pemain berusia 27 tahun ini menamatkan musim Liga Perdana Inggeris 2017/18 dengan 18 perlawanan tanpa bolos dan ketika kemenangan 3-1 Manchester ke atas Arsenal pada bulan November 2017 beliau telah menyamai rekod paling banyak menyelamatkan gawang gol dengan 14 “saves”.

De Gea telah disebut-sebut sebagai pengganti Iker Casillas untuk menjadi penjaga gol jangka panjang Sepanyol.

Musim lepas De Gea menyelamatkan 115 percubaan ke arah gol dalam 37 perlawanan yang dimainnya dan tidak membuat sebarang kesilapan yang mengakibatkan gol.

Penjaga gol Manchester United ini mempunyai 650 “saves”, 93 perlawanan tanpa bolos, 84 penangkapan, 224 gol yang dilepaskan, enam kesilapan yang kesilapan yang mengakibatkan gol sejak kedatangannya di England pada tahun 2011. Tetapi mungkin statistik paling mengagumkan ialah dia hanya membuat satu gol sendiri dalam 237 penampilan di Liga Perdana Inggeris.

“Cap” pertama De Gea untuk Sepanyol adalah pada 2014 dengan kemenangan 2-0 ke atas El Salvador. Kemudian pemain Sepanyol ini dimasukkan ke dalam senarai 23 orang terakhir untuk Piala Dunia Brazil 2014, tetapi dia adalah satu-satunya ahli skuad yang tidak bermain di kejohanan itu.

Dalam kejohanan itu Sepanyol tidak melepasi peringkat kumpulan setelah 2 kekalahan berturut-turut.

Gol yang dibolos pada musim 2017/2018: 28

#2 Keylor Navas (Costa Rica)

Penjaga Gol

Sumber Gambar: The Costa Rican Times

Navas pada awalnya bergelut di Real Madrid ketika dia datang, tetapi setelah dia mula serasi dengan Real Madrid dia membuktikan dia adalah salah seorang pemain terbaik menjaga gawang gol.

Navas membawa Costa Rica untuk layak ke suku akhir, suatu pencapaian yang tidak dijangka pada Piala Dunia 2014, di mana mereka memenangi kumpulan yang mengandungi Uruguay, England, dan Itali.

Selepas kejohanan itu, Madrid membeli Navas dengan harga € 10 juta dari Levante, dan sejak itu penjaga gol ini telah memenangi 10 trofi yang berbeza, termasuk tiga Liga Juara UEFA berturut-turut.

Navas mempunyai enam perlawanan tanpa bolos dalam 25 perlawanan yang dimainnya musim lalu di La Liga dengan purata 2.64 “saves” setiap perlawanan.

Gol yang dibolos pada musim 17/18: 31

#3 Manuel Neuer (Jerman)

Sumber Gambar: Facebook

Neuer bermain pada 2hb Jun dalam kemenangan 2-1 ke atas Austria, yang merupakan permainan pertamanya setelah lebih 8 bulan sejak kakinya patah pada September 2017.

Penjaga gol veteran berusia 32 tahun ini dinamakan dalam skuad Piala Dunia Jerman dan nampaknya dia sudah bersedia untuk menjadi kapten negaranya untuk mahkota Piala Dunia 2018.

Neuer hanya bermain dua perlawanan tahun ini, kedua-duanya tidak rasmi, tetapi jurulatih Jerman Joachim Löw mempunyai kepercayaan pada Neuer yang dianggap sebagai salah satu penjaga gol terbaik sepanjang masa.

Gol yang dibolos pada musim 17/18: 0

#4 Marc-André ter Stegen (Jerman)

Penjaga Gol

Sumber Gambar: Soccernews.com

Agak aneh untuk meletakkan Ter Stegen di kedudukan ke-empat dalam senarai ini, tetapi penjaga gol Jerman mungkin tidak akan menjadi penjaga gol pilihan pertama skuad Jerman.

Tidak adil jika Ter Stegen tidak dapat bermain dalam kesebelasan utama skuad Jerman di Piala Dunia Rusia. Walau bagaimanapun, jurulatih Joachim Löw adalah orang yang memutuskan siapa yang akan bermain, dan ketika ini kelihatan seperti Manuel Neuer menjadi pilihan penjaga gol utamanya.

Ter Stegen mempunyai musim 2017/18 yang hebat bersama Barcelona. Dia menghabiskan musim lepas dengan 19 perlawanan tanpa bolos yang luar biasa dalam 37 perlawanan dan membuat 98 “saves”.

Penjaga gol Jerman telah membuat tuntutan yang kuat untuk disenaraikan dalam kesebelasan utama skuad kebangsaannya, tetapi kita perlu menunggu sehingga keputusan akhir jurulatih Jerman.

Gol yang dibolos pada musim 17/18: 28

#5 Thibaut Courtois

Penjaga Gol

Sumber Gambar: Reuters

Chelsea mempunyai musim yang agak teruk musim lalu, tetapi penjaga gol Belgium Thibaut Courtois menunjukkan sekali lagi bahawa dia adalah penjaga gol kelas atasan.

Courtois menamatkan musim Liga Perdana Inggeris dengan 15 perlawanan tanpa bolos dan 76 “saves” dalam 35 penampilan.

Courtois berada dalam keadaan baik untuk membuktikan dia boleh menjadi salah seorang bintang Belgium pada Piala Dunia 2018. Dengan pasukan kebangsaannya, pemain berusia 26 tahun itu telah bermain 57 perlawanan sejak penampilan pertamanya pada 2011.

Gol yang dibolos pada musim 17/18: 34

 

ANDA MUNGKIN BERMINAT: Al-Kisah 6 Veteran di Piala Dunia 2018.

 

Leave a Reply