• Piala Dunia adalah hiburan sukan yang paling popular dan ditonton secara meluas oleh peminat bola sepak. Bola sepak juga merupakan sukan penting yang dimainkan di hampir semua negara di dunia. Namun ada beberapa fakta yang menarik mengenai kejohanan bola sepak Piala Dunia  yang kebanyakan anda mungkin tidak menyedarinya. Tak mengapa! Anda boleh meneruskan dan membaca fakta menarik ini, walaupun anda bukan peminat sukan bola sepak

  Fakta menarik tentang Piala Dunia

  FIFA  ditubuhkan pada tahun 1904 dengan ibu pejabatnya terletak di Zurich, Switzerland. Ia mempunyai 211 negara anggota.
  Negara pertama yang memenangi Piala Dunia pertama ialah Uruguay, pada tahun 1930. Perlawanan di antara Uruguay dan Argentina. Uruguay memenangi perlawanan menentang Argentina dengan keputusan akhir 4-2. Juga, Uruguay adalah negara pertama yang menjadi tuan rumah Piala Dunia  yang pertama.

  fakta menarik

  SUMBER GAMBAR: Wikipedia

  Piala Dunia bermula sekali dalam setiap empat tahun. Tahun ini,Rusia menjadi tuan rumah Piala Dunia 2018 . Setiap tahun Piala Dunia dimulakan, ia akan dihoskan oleh negara yang berbeza. Fakta lain yang menarik mengenai Piala Dunia  ialah negara yang menjadi tuan rumah Piala Dunia secara automatik mendapat masuk ke Piala Dunia. oh wow!!!

   

  Penaja utama Piala Dunia ialah Adidas, Coca-Cola, Wanda Group, Gazprom, Qatar Airways, Hyundai, dan Visa.

  India mendapat kelayakan pada Piala Dunia 1950. Walau bagaimanapun, India terpaksa menarik diri kerana peraturan permainan tidak membenarkan pemain bermain dengan berkaki ayam(tanpa kasut) di padang.

  india

  Brazil adalah satu-satunya negara yang telah memenangi gelaran maksimum. Mereka telah memenangi sebanyak 5 perlawanan dari 1930 hingga 2014. Negara ini mengambil bahagian setiap kali Piala Dunia diadakan. Walau bagaimanapun, apabila Piala Dunia  1950 dianjurkan di Brazil,  Brazil dikalahkan oleh Uruguay  2-1.

  Wang hadiah yang diberikan kepada pasukan yang menjadi juara ialah USD 35 juta. Pasukan ‘runner-up‘ mendapat USD 25 juta. Tidak hairanlah, masih berbaloi walaupun tidak menjadi juara. Bukan itu sahaja. Malah pasukan yang mengambil bahagian membawa pulang kira-kira USD 8 juta setiap pasukan.

  Ini adalah beberapa fakta menarik mengenai Piala Dunia  yang mungkin anda belum tahu. Apa lagi? Kongsikan dengan rakan anda .

  Sumber : tipscrew.com

  Anda mungkin berminat dengan artikel : Piala Dunia Kenapa Anda Perlu Sokong Jepun?

  Leave a comment

  Your email address will not be published.