• Terdapat beberapa pemain yang mengambil bahagian di Piala Dunia kali ini yang mempunyai bapa yang juga pemain bola sepak terkenal yang pernah mewakili negara masing-masing di Piala Dunia. Salah seorang dari mereka juga mewakili negara yang berbeza berbanding bapanya yang pernah memenangi Piala Dunia.

  Bapa: Mazinho (Brazil 1998) – Anak: Thiago Alcantra (Sepanyol 2018)

  Bapa

  Mazinh0 ketika mewakili Brazil, Sumber Gambar: Eurosport

  Bapa

  Thiago Alcantra ketika mewakili Sepanyol, Sumber Gambar: eyewitnessfootball.com

  Thiago Alcantara telah membuat dua penampilan untuk Sepanyol di Rusia 2018 setakat ini, mengikuti jejak langkah ayahnya yang terkenal, Mazinho. Anehnya, Thiago telah memutuskan untuk mewakili Sepanyol, yang mana dia layak untuk wakili selepas tinggal di Barcelona selama lebih daripada lima tahun, sementara bapanya mewakili Brazil dan merupakan sebahagian daripada pasukan Selecao yang mengangkat trofi pada tahun 1994.

  Bapa: Peter Schmeichel (Denmark 1998) – Anak: Kasper Schmeichel (Denmark 2018)

  Peter Schmeichel ketika mewakili Denmark, Sumber Gambar: AP

  Bapa

  Kasper Schmeichel ketika mewakili Denmark, Sumber Gambar: Mike Hewitt/Getty Images

  Kasper Schmeichel dari Denmark bertembung dengan bekas juara Piala Dunia 1998 Perancis dalam pertembungan Kumpulan C terakhir mereka pada hari Selasa dan mengikuti jejak langkah ayahnya dengan melayakkan diri ke pusingan 16 pasukan terakhir. Pada 1998, Denmark mencapai peringkat suku akhir, hasil terbaik mereka dalam sejarah Piala Dunia , dengan Peter Schmeichel dalam gol.

  Bapa: Javier Hernandez Gutierrez (Mexico 1986) – Anak: Javier Hernandez (Mexico 2018)

  Bapa

  Javier Hernandez Gutierrez ketika mewakili Mexico, Sumber Gambar: prints.colorsport.co.uk

  Javier Hernandez ketika mewakili Mexico, Sumber Gambar: Alexander Hassenstein/Getty Images Europe

  Dengan golnya ketika menentang Korea Selatan, Javier Hernandez dari Mexico menjadi pemain Mexico pertama yang menjaringkan gol dalam tiga Piala Dunia yang berbeza, dan pemain berusia 30 tahun itu telah membantu pasukannya layak dari peringkat kumpulan untuk lapan kejohanan berturut-turut. Bagaimanapun, bapanya, Javier Hernandez Gutierrez berjaya mencapai peringkat suku akhir dengan Mexico ketika mereka menjadi tuan rumah Piala Dunia 1986.

  ANDA MUNGKIN BERMINAT: Ubi Muda Yang Mula Menyinar Di Kejohanan Piala Dunia Rusia!

   

  Leave a comment

  Your email address will not be published.