• Kejutan kejohanan pertama setakat ini apabila pasukan Jerman menunjukkan bahawa mereka tidak sehebat kereta mereka. Kali terakhir Die Mannschaft memenangi perlawanan Piala Dunia selepas ketinggalan satu gol adalah ketika menentang Mexico pada Piala Dunia 1998 pada peringkat kedua kejohanan di mana mereka menang 2-1. Jerman setakat ini tidak pernah kalah dalam perlawanan pertama mereka di Piala Dunia sebagai juara bertahan. Dalam tiga perlawanan pembukaan terakhir selaku juara bertahan, mereka telah memenangi perlawanan menentang Argentina (3-1, 1958), menentang Poland (0-0, 1978) dan mengalahkan Bolivia (1-0, 1994).

  Sementara itu, dua juara bertahan yang terakhir telah melihat kempen mempertahanan gelaran mereka bermula tanpa kemenangan, kerana kedua-dua Itali (1-1 Paraguay) dan Sepanyol (5-1 ke Belanda) berakhir pada peringkat kumpulan. Mexico tidak pernah menang menentang Jerman di mana-mana pertemuan sebelum ini. Jerman merupakan pasukan kegemaran di Piala Dunia ini dan Mexico kini telah menjadi underdogs baru yang berjaya mengalahkan juara bertahan Piala Dunia.

  Penulis merasakan pengadil kali ini berat sebelah sedikit pada 15minit pertama.

  Tidak

  Sumber Gambar: FIFA.com

  Babak 1: Tidak Dapat Mengekang Mexico

  Permulaan yang hebat! Dua peluang, satu setiap pasukan dalam tiga minit pertama. Nampaknya ini ialah perlawanan yang sangat sengit. Jerman cuba untuk bermain menekan tinggi pada awalnya dan apabila itu tidak berfungsi, mereka kembali ke bentuk 4-4-2. Juga nota menarik : setakat ini, Werner sering bermain di sebelah sayap kanan, dengan Muller cenderung untuk berada di tengah. Mexico tidak bermain permainan berasaskan kedudukan biasa mereka tetapi agaknya membiarkan Jerman untuk mengawal bola dan berusaha mendapatkan bola lalu melancarkan serangan “counter-attack” ke arah pemain tengah mereka. Ia bukanlah satu taktik yang teruk kerana mereka mempunyai beberapa peluang yang baik pada serangan balas, dengan Vela menjadi penyerang utama pasukan. Manuel Neuer perlu tajam dalam menangkis serangan Mexico dari saat ini.

  Mexico ketika bertemu Jerman di Piala Konfederasi memilih untuk tidak mencabar pemain Jerman ketika itu dan akhirnya mereka kalah 4-1. Kali ini nampaknya mereka berani mencabar pasukan Jerman dan ia pilihan yang baik untuk Mexico setakat ini. Perancis memilih strategi yang sama semasa separuh akhir UEFA EURO 2016 dan menang.

  Pembukaan yang sangat baik setakat ini, Jerman agak kuat tetapi Mexico bermain cukup baik. Bola disepak dari satu hujung ke hujung yang lain, perlawanan yang sangat menarik setakat ini.

  Sepanjang separuh masa pertama, jelas bahawa ini akan menjadi permainan yang sukar bagi Jerman. Mexico bermain bola sepak secara licik dan pasukan Joachim Low nampaknya mengalami masalah di bahagian pertahanan yang jelas. Ini agak ketara sejak perlawanan persahabatan mereka yang paling baru menjelang Piala Dunia.

  Chicharito dan Boateng kedua-duanya nampak seperti mengalami kecederaan. Rentak yang hebat yang telah ditunjukkan kedua-dua pasukan setakat ini.

  Jerman perlu menguatkan pertahanan belah kiri, pasukan Mexico menyerang bertubi-tubi sehingga berjaya membolos gawang Neuer sekali gus menghapuskan cleansheet beliau. Walaupun terdapat kemungkinan gol akan terhasil di kedua-dua gol pasukan yang bertanding, Mexico menjadi pasukan yang pertama untuk menjaringkan gol.

  Hirving ‘Chucky’ Lozano memotong ke kaki kanannya dan menewaskan Manuel Neuer rendah di sebelah kanannya. GOOOOOOOOOLLLL !!!!! Serangan balas hebat oleh Mexico! Vela ke Hernandez, Hernandez ke Lozano dan Mexico berada di hadapan!

  Kita tidak boleh mengatakan gol itu sama sekali tidak layak. Ia adalah rancangan Osorio untuk memecah dengan cepat dan ia berfungsi dengan sempurna. Walaupun, possession 59% kepada Jerman dan 41% kepada Mexico, tetapi permainan seakan-akan lebih kepada Mexico. El Tri jelas tidak membuang masa dengan kerja kaki mereka, mereka menunjukkan corak permainan serangan yang cepat dan tepat.

  Sebaik sahaja mereka mendapat bola ke kaki mereka, mereka bergegas ke arah pintu gol Jerman dan menyerang tempat yang sama berulang kali. Gol itu sudah dijangka, Hummels dan Boateng terpaksa berhadapan terlalu banyak serangan balas sebelum ini dan kali ini mereka tidak dapat menghentikan satu lagi serangan balas Mexico. Mexico membuat Jerman sangat tidak selesa dengan intensiti tinggi mereka. Pemain-pemain Jerman tidak dapat memainkan permainan biasa mereka. Walaupun begitu mereka jelas tetap nampak berbahaya kerana tahap permainan mereka yang tinggi. Dengan kata itu, bukanlah orang Jerman tidak cuba menyerang sama sekali.

  Memandangkan kempen Piala Dunia kali ini tampak sukar untuk Jerman, saya menjangkakan mereka berada di tahap 100% dalam perlawanan ini. Walau bagaimanapun, jumlah bola yang mereka berikan kepada Mexico terlalu banyak dan amat mudah sekali untuk Mexico mencuri bola dari mereka.

  Setakat ini, Jerman tidak menembusi barisan pertahanan Mexico dan mereka dihukum kerana ini. Persembahan separuh masa pertama yang cemerlang untuk Mexico, mereka mempunyai rancangan untuk membiarkan Jerman mengawal bola dan mereka lakukan serangan balas yang pantas apabila berjaya mendapat kembali bola. Rancangan Juan Carlos Osorio telah benar-benar berlangsung dengan sempurnanya. Pemain Jerman mempunyai beberapa peluang tetapi Mexico nampak lebih berbahaya dan layak mendahului di Stadium Luzhniki. Gerak kaki Jerman amat jelas tidak sepantas lawan mereka, dan permainan mereka konsisten selama bertahun-tahun. Jurulatih Löw, sila bangkit daripada permainan ini dan menendang Curse Of The Champions keluar dari pintu untuk babak kedua.

  Tidak

  Sumber Gambar: FIFA.com

  Tidak

  Sumber Gambar: FIFA.com

  Tidak

  Sumber Gambar: FIFA.com

  Babak 2: Tidak Berjaya Menolak Badi

  Apakah pilihan Low? Jerman telah menghantar beberapa bola yang tinggi setakat ini, yang mungkin bermakna Gomez boleh menjadi pilihan yang lebih baik daripada Werner untuk menyambut bola itu. Reus adalah satu lagi calon yang jelas sebagai pengganti, dengan mungkin Ozil membuat jalan untuknya. Reus boleh digunakan untuk membawa bola ke sayap kiri dengan tenang, dengan Draxler melangkah ke tengah, posisi di mana beliau bermain semasa Piala Konfederasi. Walau bagaimanapun, setakat ini tiada tanda penggantian Jerman nampaknya pada separuh masa kedua. Perlawanan kompetitif pertama dalam sembilan bulan bagi Manuel Neuer dan ianya jelas kelihatan beliau tidak dibenarkan duduk dengan diam. Babak kedua telah bermula seperti yang pertama. Jerman memegang bola untuk masa yang lama dan Mexico menunggu untuk mengatur serangan balas.

  Mexico seolah-olah letih sekarang, pemain-pemain Jerman memaksa mereka untuk bertahan dalam kotak penalti mereka sendiri dan keadaan menjadi lebih berbahaya apabila setiap minit berlalu. Tidak banyak pemain fullbacks yang melepaskan tendangan overhead, tetapi apabila Josh Kimmich, yang seolah-olah dapat melakukan apa saja, berjaya melakukannya saya tidak terkejut. Kimmich telah membuat cubaan demi cubaan tetapi tidak yang dapat membolosi gawang mexico. Sekarang Rafael Marquez telah masuk padang, untuk membuat penampilan dalam Piala Dunia ke-5 beliau yang juga merupakan satu rekod. Siapa yang lebih baik untuk cuba mengemudi pasukan Mexico pulang ke negara sendiri dengan kemenangan? Penurunan pemainyang digelar ‘Kaiser’ Mexico telah menyamai rekod yang dipegang oleh Antonio Carbajal, Mexico dan Lothar Matthaus, Jerman.

  Mexico kini bertahan jauh lebih mendalam sekarang dan Jerman kelihatan mengancam. Walau bagaimanapun, peluang Jerman untuk memenangi perlawanan ini nampak semakin jauh. Kini ianya hanyalah persoalan masa sekarang. Mexico memegang kuat perlawanan ini, adakah mereka berjaya mengekal prestasi di sepuluh minit terakhir ini lalu menang lawan Jerman? Itulah persoalan yang ada di Luzhniki. Mexico mempunyai sekurang-kurangnya tiga peluang untuk menambahkan gol dan meletakkan pasukan mereka mendahului kumpulan F. Jerman terkejut dengan kehebatan Mexico ini. Tidak berpuas hati untuk hanya melakukan tugasnya di bahagian belakang, Manuel Neuer menyertai serangan untuk sepakan penjuru. Mexico terus bertahan, setelah mengekalan prestasi yang cemerlang sepanjang separuh masa kedua. Mereka mempertahankan gol yang dijaringkan pada separuh masa pertama untuk meraih satu kemenangan yang menakjubkan.

  Jerman telah mencuba sehingga minit-minit terakhir untuk menyelamatkan diri dalam perlawanan ini tetapi untuk semua usaha mereka, mereka kurang mendapat apa-apa ruang untuk mencipta peluang keemasan. Defisit ini telah membolehkan Mexico duduk dengan lebih selesa selepas rehat dan mempertahankan pendahuluan tipis yang mereka peroleh pada separuh masa pertama.

  Kejayaan ini menunjukkan betapa hebatnya prestasi penjaga gol Mexico  Guillermo Ochoa. Adakah Mexico dapat mengekalkan prestasi ini untuk kesemua perlawanan mereka dalam peringkat kumpulan? Kita akan mengetahuinya pada hari Sabtu 23 Jun!

  Tidak

  Sumber Gambar: FIFA.com

  Wisel ditiupkan menandakan kemenangan Mexico dengan Jerman 1-0. Sumpahan pemenang Piala Dunia sudah sebagai badi kepada pasukan Jerman, penulis berharap Jerman masih boleh mara dalam tempat ke-2 kumpulan F.

  Anda boleh membaca statistik rasmi dari laman FIFA.

  Anda juga mungkin berminat membaca (Piala Dunia) Previu: Jerman vs Mexico atau (Piala Dunia) Rekod-Paling Banyak Di Bawah Ancaman? atau (Piala Dunia) Kumpulan F yang sengit & menyinar!

  Leave a comment

  Your email address will not be published.