• Piala Dunia memberi berita gembira kepada pelajar di salah satu universiti terbesar di Uruguay, selepas ia mengumumkan bahawa semua aktiviti akademik akan digantung semasa perlawanan Piala Dunia di Rusia.

  Universiti Katolik Uruguay, yang mempunyai lebih daripada 10,000 pelajar dan dilihat sebagai antara yang paling berprestij di sana, mengumumkan minggu lalu bahawa “semua kelas dan aktiviti” akan digantung ketika Luis Suarez dan rakan sepasukannya sedang beraksi di Piala Dunia Rusia 2018.

  Dalam surat naib canselor universiti yang berpangkalan di Montevideo, Álvaro Pacheco menulis: “Salah satu misi utama ialah supaya pelajar memperhatikan realiti yang mengelilingi kita, dari semangat akademik yang kritikal, juga dengan penglibatan masyarakat secara keseluruhan, ” menurut kenyataan berita Amerika Latin TyCSports.

  “Ia jelas bahawa sukan secara amnya, dan terutamanya bola sepak, adalah unsur yang mentakrifkan kita sebagai rakyat Uruguay, dan itu mempunyai keunggulan untuk mewujudkan  perpaduan yang jarang berlaku di zaman kita,” tambah pegawai itu.

  Pemenang Piala Dunia dua kali, Uruguay berlepas ke Rusia pada hari Ahad, dan akan berpusat di bandar Nizhny Novgorod. Mereka menghadapi kumpulan A , bersiang bersama Rusia, Mesir, dan Arab Saudi, dan membuka kempen mereka terhadap pasukan Mesir di Ekaterinburg pada 15 Jun.

  Mereka adalah pilihan untuk mendahului kumpulan itu, dan kemungkinan akan menghadapi sama ada Sepanyol atau Portugal dalam pertembungan 16 terakhir mereka.

  Pelajar akan berharap pasukan itu dapat menghabiskan perlawanan pasukan Uruguay hingga memenangi Piala Dunia 2018  – untuk kebanggaan negara.

  Anda mungkin menyukai artikel: Luis Monti, 2 “Final” Piala Dunia, 2 Negara Berbeza!

  Leave a comment

  Your email address will not be published.