Sumber Gambar:Tribunnews

Piala Dunia Bola Sepak kini dikenali sebagai “Piala Dunia FIFA” bermula pada tahun 1930 ketika mereka Piala Dunia pertama diadakan di Uruguay. Piala Dunia 1930 adalah satu-satunya kejohanan tanpa pusingan kelayakan kerana hanya negara yang bergabung dengan “FIFA” yang dijemput untuk pertandingan. 13 negara mengambil bahagian dalam Piala Dunia pertama dan Uruguay menjadi juara Piala Dunia pertama yang mengalahkan pasukan Argentina pada perlawanan akhir.

Piala Dunia

Sumber Gambar: Coleka

Brazil adalah pasukan paling berjaya dalam sejarah Piala Dunia Bola Sepak yang memenangi 5 gelaran, Diikuti Jerman dan Itali tempat kedua dan masing-masing memenangi 4 Piala Dunia. Uruguay dan Argentina adalah satu-satunya pasukan lain yang telah memenangi Piala Dunia lebih daripada sekali.

Pasukan pemenang Bola Sepak Piala Dunia.

1930 Di menangi oleh Tuan Rumah Uruguay, Uruguay mengalahkan Argentina pada perlawanan Akhir Piala Dunia. Sebanyak 13 pasukan di panggil dan tidak ada pusingan kelayakan.

1934  Itali memenangi Piala Dunia dengan mengalahkan Czechslovakia, sebanyak 16 pasukan masuk ke pusingan kelayakkan.

1938 Itali memenangi Piala Dunia Dengan mengalahkan Hungary dimana piala dunia berlangsung di Perancis.

1950 Uruguay memenangi Piala Dunia melawan Brasil, 13 pasukan bersaing selepas 3 pasukan menarik diri dari kejohanan itu.

1954 W.Germany menang melawan Hungary ,Switzerland menjadi tuan rumah Piala Dunia.

1958 Brasil menang melawan Sweden, Sweden merupakan tuan rumah Piala Dunia ketika itu. Tiada pasukan dari Asia ketika ini.

1962 Brasil menang melawan Czechslovakia, Chile merupakan tuan rumah Piala Dunia ketika itu. Tiada pasukan dari Asia dan Afrika.

1966 England menjadi juara pada tahun ini melawan West Germany, England juga menjadi tuan rumah ketika Piala Dunia tahun ini berlangsung.

1970 Brasil Menang melawan Mexico , Mexico merupakan tuan rumah pada tahun ini.

1974 West Germany menang melawan Netherlands , Piala Dunia ketika ini di West Germany.

1978 Argentina memenangi Piala Dunia menentang Netherlands yang tahun ini, Piala Dunia diadakan di Argentina.

1982 Itali menjadi Juara mengalahkan West Germany  semasa perlawanan di Sepanyol. Mengembangkan kepada 24 pasukan dari 6 sekutuan.

1986 Argentina menang melawan West Germany di Mexico

1990 West Germany mengalahkan Argentina. Piala Dunia di pada tahun ini di Itali.

1994 Brasil menentang Itali dengan kemenangan berpihak pada Itali , Amerika Syarikat merupakan tuan rumah pada tahun ini.

1998 Brasil dikalahkan oleh Perancis dan Perancis merupkan tuan rumah Piala Dunia pada tahun itu.

2002 Germany tidak berjaya menjadi Juara pada tahun ini , setelah ditewaskan oleh Brasil pada tahun pertama Asia menjadi tuan rumah di Korea/japan.

2006 Itali kalah melawan Perancis pada tahun ini, sebanyak 32 pasukan menyertai Piala Dunia.

2010 Sepanyol menang melawan Netherlands di Afrika Selatan . Ini merupakan pertama kali perlawanan diadakan di Afrika Selatan.

2014 Germany menang keatas Argentina , Brasil merupakan tuan rumah Piala Dunia.

Pasukan Piala Dunia yang Paling Berjaya: Brazil telah memenangi rekod persaingan 5 kali (2002, 1994, 1970, 1962 dan 1958) mereka juga kalah dua final dalam (1998 dan 1950). Pele adalah satu-satunya pemain yang telah memenangi tiga Piala Dunia yang merupakan rekod yang unik.

Jerman dan Itali masing-masing telah memenangi empat Piala Dunia.  Jerman Barat adalah yang paling konsisten selepas 1950 kerana mereka tidak hanya memenangi 4 Piala Dunia tetapi juga kehilangan 4 piala dunia. Belanda adalah satu-satunya pasukan yang telah muncul dalam perlawanan akhir lebih daripada 2 pasukan dan gagal memenangi piala dunia. Mereka kalah tiga kali pusingan akhir (1974, 1978 dan 2010)

Jerman

Sumber Gambar: Mirror

Hanya skuad Eropah atau Selatan Amerika yang telah memenangi piala dunia setakat ini. Hanya Amerika Syarikat dan Turki adalah satu-satunya pasukan (di luar Eropah dan Amerika Selatan) yang telah selesai dalam Piala Dunia ke-3.

Dapatkan Phone Case Jersi Piala Dunia 2018 Made by BlankCo Di sini. Jangan lupa untuk masukkan kod INIKANBOLA untuk dapatkan diskaun 10%: http://bit.ly/2NrF56X

Nota: Setiap pembelian anda di BlankCo dengan menggunakan kod INIKANBOLA, kami akan mendapat sebahagian dari hasil penjualan itu. Ayuh, teruskan menyokong kami!

Baca lagi: (Piala Dunia) Pada Akhirnya, England Is Going Home!

Leave a Reply