• Badan Pemerhati respon kritikan terhadap pengawai, mengambarkan kenyataan Argentina sebagai “tidak wajar dan tidak berasas sepenuhnya”. FIFA mengeluarkan kenyataan bahawa  “teguran keras” Diego Maradona terhadap pengadil Mark Geier berikutan kemenangan England kepada Colombia pada hari selasa lalu.

  Ikon Argentina – jarang sekali keluar di tajuk berita utama semasa Rusia 2018 berjalan, percaya colombia menjadi mangsa ”kecurian luar biasa”.

  FIFA memberi respon dan menyifatkan komen lelaku berusia 57 tahun itu sebagai tidak wajar dan tidak berasas sama sekali.

  satu kenyataan: “Berikutan komen yang dibuat oleh Diego Maradona berhubung dengan  pertandingan hari selasa, Colombia melawan England, FIFA dengan tegas menegur kritikan terhadap pegawai perlawanan yang dianggapnya positif dalam keadaan sukar dan perlawanan yang beremosi.”

  “Selain itu, ia juga menganggap komen dan sindiran tambahan yang di buat sebagai tidak sesuai dan tidak berasas sama sekali.”

  “Pada masa FIFA melakukan segala-galanya dalam kuasas untuk memastikan prinsip permainan yang adil, intergriti dan hormat menghormati sebagai garis panduan Piala Dunia dan bagaiman organisasai kini sedang berjalan, FIFA sangat menyesal untuk membaca kenyataan seperti itu.”

  Pasukan Jose Pekerman menerima 6 kad kuning dalam pertandingan yang sukar menentang England,  tetapi Maradona mengatakan Colombia terasa seperti tidak adil dan mempersoalkan keputusan ketua pengadil FIFA Pierluigi Colllina melantik Gieger.

  Jose Pekerman

  Sumber Gambar: America TV

  Bercakap kepada teleSUR, beliau berkata: “Saya melihat kecurian luar biasa di padang. saya minta maaf kepada orang Colombia , tetapi pemain tidak patut dipersalahkan diatas hal ini.”

  Sumber: Goal

  Baca lagi: Phil Neville menuduh Arsenal Granit Xhaka sebagai main-main

   

  Leave a comment

  Your email address will not be published.