• Presiden Persatuan Bolasepak Selangor (FAS), Tengku Amir Shah Sultan Sharafuddin Idris Shah menyifatkan ada pihak yang tidak bertanggungjawab mahu memanggil Kongres Luar Biasa (EGM) FAS dan baginda melabel mereka sebagai ‘serigala berbulu domba’.

  Dalam satu kenyataan media hari ini, Raja Muda Selangor itu terkejut apabila dimaklumkan pada 1 Oktober lalu terdapat memorandum yang dihantar oleh ahli gabungan FAS supaya diadakan Kongres Luar Biasa (EGM) untuk melantik keseluruhan Exco yang baharu termasuk jawatan Presiden.

  Tengku Amir berkata beliau tidak memahami mengapa rombakan perlu dilakukan walhal kerja baru saja dimulakan. Tengku Amir juga menyifatkan alasan yang diberikan untuk melakukan EGM tersebut adalah lemah.

  Selain itu, Tengku Amir juga murka apabila terdapat ahli exco yang menyokong pergerakan EGM tersebut secara terbuka. Presiden FAS itu kemudiannya memberikan jawapan kepada persoalan yang diajukan untuk mengadakan EGM tersebut.

  Enam Sebab Yang Diberikan Dalam Memorandum Untuk Memanggil Kongres Luar Biasa

  Sebab pertama yang diberi:
  “Kami tidak berpuas hati apabila wakil Ahli Gabungan telah dibuang dari menjadi ahli jawatankuasa di dalam Jawatankuasa Tetap FAS dan kami adalah tunjang kepada penubuhan FAS selama ini”

  Jawapan Beta:
  Ahli jawatankuasa di dalam Jawatankuasa Tetap FAS telah dicadangkan di dalam mesyuarat Exco yang dihadiri oleh kesemua ahli, dan tiada sebarang bantahan atau cadangan lain yang telah diutarakan semasa mesyuarat tersebut. Untuk pengetahuan semua, masih ramai lagi wakil Ahli Gabungan berada di dalam Jawatankuasa- jawatankuasa Tetap. Kesemua perlantikan ini adalah berlandaskan Statut FAS dan tidak melanggar mana-mana peraturan atau syarat. Maka pada itu, sebab pertama yang diberikan ini adalah sangat lemah dan menunjukkan dalang-dalang ini menentang usaha pembaharuan yang FAS sedang lakukan.

  Sebab kedua yang diberi:
  “Kami wakil Ahli Gabungan telah tidak dijemput apabila FAS menganjurkan bengkel pada bulan Ogos mengenai halatuju FAS sedangkan kami adalah pemegang taruh bagi FAS. Kami adalah sebahagian dari kelab yang terlibat dalam penubuhan FAS. Tindakan pengurusan FAS ini telah menghina kami sebagai Ahli Gabungan dan kami tidak dapat menerima kecuaian FAS tersebut.”

  Jawapan Beta:
  Tiada sebarang penghinaan yang telah dilakukan. Antara tujuan mengadakan bengkel tersebut adalah untuk mendapat idea dan penyelesaian ‘outside the box’ dan buat pertama kalinya FAS mengambil langkah untuk menerima maklumbalas secara lebih terbuka. Individu dan organisasi yang telah dijemput terdiri daripada golongan profesional dan mereka yang mempunyai kepakaran dalam pelbagai aspek bidang berkaitan pengurusan bola sepak.

  Tambahan pula, FAS juga sudah memaklumkan kepada Ahli Gabungan di mana fasa kedua bengkel ini akan diadakan bersama anda semua secara khas. Surat ini telah dihantar pada bulan lepas.

  Pengurusan bengkel ini diadakan seperti demikian untuk mendapat input yang terbaik daripada kesemua pihak. Sekiranya semua disatukan, kami khuatir suara Ahli Gabungan akan tenggelam dan lebih teruk lagi tidak diambil endah. Peluang untuk ahli gabungan menambahbaik idea akan dibuka tidak lama lagi.

  Sebab ketiga yang diberi:
  “Kami telah mengambil maklum bahawa perlantikan dua (2) orang Naib Presiden yang telah dilantik pada Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif yang diadakan pada 10hb Julai 2018 telah melanggar peruntukan Artikel 34.7 Statut FAS. Oleh yang demikian, perlantikan Encik Mohd Izhar Moslim dan Dr Johan Kamal Hamidon sebagai Naib Presiden FAS adalah tidak sah oleh kerana kedua-dua mereka tidak mewakili mana-mana ahli FAS dan oleh yang demikian, semua mesyuarat yang dihadiri oleh mereka juga adalah terbatal dan tidak sah.”

  Jawapan Beta:
  Jelas kelihatan dalang-dalang yang terlibat langsung tidak kaji selidik, membuta-tuli menuding jari tanpa fakta. Kedua-dua Naib Presiden tersebut sudah terlebih dahulu memperoleh keahlian daripada Ahlli-ahli Gabungan yang sah sebelum dilantik. Ternyata Ahli-ahli Gabungan yang menyokong pergerakan mereka ini tertipu kerana tidak diberikan maklumat atau fakta yang tepat. Beta lampirkan bukti keahlian mereka bersama surat ini.

  Sebab keempat yang diberi:
  “Kami dapati, Ahli-ahli Jawatankuasa Eksekutif sekarang telah gagal untuk memberikan nasihat yang betul dan tepat kepada DYTM Tuanku Presiden untuk mendukung perkara- perkara di dalam Statut FAS (perlembagaan)”

  Jawapan Beta:
  Sekali lagi, tuduhan seperti ini tidak mempunyai asas atau bukti malahan sebarang contoh juga tidak diberikan. Kesemua perbincangan dan keputusan yang dibuat pada mesyuarat Exco yang dihadiri oleh semua ahli, kesemua langkah-langkah pembaharuan untuk FAS yang telah diambil tidak melanggar mana-mana perkara yang ternyata di dalam Statut FAS. Kenyataan liar sebegini harus ditolak sekeras-kerasnya kerana ia mendatangkan ketidakstabilan Persatuan dan menjejaskan pelbagai aspek pengurusan.

  Sebab kelima yang diberi:
  “Kami sebagai Ahli Gabungan dan pemegang taruh bagi Persatuan Bolasepak Selangor yang telah sebulat suara memilih DYTM Raja Muda Selangor sebagai Presiden tempoh hari. Kami juga dimaklumkan bahawa DYTM Tuanku seorang sahaja akan masuk ke dalam FAS tetapi kini beberapa lantikan lain telah dibuat dan Ahli Gabungan dipinggirkan begitu sahaja. Kami percaya perkara tersebut terjadi oleh kerana terdapat agenda tersembunyi oleh beberapa ahli jawatankuasa eksekutif.”

  Jawapan Beta:
  Sekali lagi, dakwaan liar seperti ini tidak boleh diterima. Tiada sebarang contoh yang diberikan apabila melontarkan fitnah mengatakan adanya agenda tersembunyi tersebut. Sepatutnya semua ahli jawatankuasa eksekutif bekerjasama demi kebaikan FAS, malangnya dalang-dalang ini hendak memecahbelahkan kita semua.

  Beta mencadangkan perlantikan tiga orang baharu untuk membantu dalam proses mentransformasikan FAS dan ianya telah diterima sebulat suara semasa mesyuarat Exco. Ianya juga tidak melanggar mana-mana perkara di dalam Statut dan walaupun dengan perlantikan baharu tersebut, majoriti besar ahli Exco iaitu sebanyak 80% merupakan barisan kempimpinan lama yang telah dipilih semasa Mesyuarat Agung FAS pada Februari 2017.

  Sebab keenam yang diberi:
  “Kami juga dapati Tuan Setiausaha Agung dengan sewenang-wenangnya menjanjikan status Ahli Gabungan kepada kelab baharu tanpa melalui proses menjadi kelab jemputan selama tiga (3) tahun dan perlu mendapat kelulusan Mesyuarat Jawatankuasa Eksekutif.”

  Jawapan Beta:
  Tomahan ini adalah satu tuduhan yang sangat serius dan tidak boleh diterima sama sekali oleh Beta. Statut FAS harus diberi keutamaan dan mana juga tindakan atau keputusan hendaklah berdasarkan Statut FAS yang kita semua hormati. Dalang-dalang tersebut tidak boleh sewenang-wenangya membuat pertuduhan sebegini yang seolah-olah mengatakan Beta dan Setiausaha Agung tidak mengendahkan Statut FAS, dan secara langsung menimbulkan kesangsian diantara kami dan Ahli Gabungan.

  Baca Juga: Raja Muda Selangor Setuju Terajui FAS

  Leave a comment

  Your email address will not be published.