Inikan Bola

Slogan InikanBola Slogan InikanBola JANGAN LEPASKAN

Sumber Gambar: Wikipedia

Fri, 2, Feb, 2018, 12:00 PM | Oleh 5 Pasukan “Rivals” Yang Berkongsi Stadium!

 • Liga Malaysia musim 2018 akan diwarnai dengan pasukan Selangor dan Kuala Lumpur yang akan berkongsi Stadium Cheras sebagai markas “home” mereka bagi saingan Liga Malaysia musim 2018. Reaksi penyokong Selangor kebanyakkannya redha. Namun lain pula reaksi penykong Kuala Lumpur. Sesetengah daripada mereka tidak redha mereka berkongsi stadium dengan musuh tradisi Lembah Klang mereka itu. Haa jadi kali ini, kami nak bawakan kepada anda 5 pasukan “rivals” yang berkongsi stadium!

  1. AC Milan dan Inter Milan.
  Stadium yang dikongsi: San Siro

  Sumber Gambar: Wikipedia

  Milan Derby antara derby yang paling ditunggu-tunggu oleh peminat bola sepak antarabangsa. Stadium ini dibina pada tahun 1925 oleh presiden AC Milan ketika itu, Piero Pirelli. Ada satu kelainan jika salah satu pasukan Milan ini bermain di stadium ini. Jika AC Milan bermain, stadium ini akan dipanggil San Siro. Jika Inter Milan bermain, stadium ini akan dipanggil stadium Giuseppe Meazza.

  2. AS Roma dan Lazio
  Stadium yang dikongsi: Stadio Olimpico

  Sumber Gambar: Wikipedia

  Ini satu lagi derby yang paling ditunggu-tunggu oleh pemnat bola sepak antarabangsa. Ramai pemain legenda pernah mewarnai derby ini seperti Hernan Crespo dan Francesco Totti. Stadio Olimpico ini dibuka pada 1937 dan sejak itu stadium ini telah menyaksikan bermacam peristiwa ketika Rome Derby. Peminat kedua-dua pasukan pun juga meriah. Bak kata mereka, “biar tak menang liga, asalkan menang Rome Derby”.

  3. Bayern Munich dan TSV 1860 Munchen
  Stadium yang dikongsi: Allianz Arena

  Sumber Gambar: Wikipedia

  Bayern Munich dan TSV 1860 Munchen datang dari bandar yang sama. Tetapi, kejayaan yang membezakan kedua-dua pasukan. Bayern Munich berjaya menjadi pasuka yang paling banyak memenangi gelaran domestik memenangi gelaran Bundesliga sebanyak 25 kali, manakala TSV Munchen hanya sekali.

  4. Fluminense dan Flamengo
  Stadium yang dikongsi: Estadio do Maracana

  Sumber Gambar: Wikipedia

  Derby Flu-Fla ini antara derby terpanas di Amerika Selatan setelah Derby Supeclasico antara Boca Juniors dan River Plate. Derby Flu-Fla ini bermula pada tahun 1911. Flamengo mempunyai 33 kejuaraan domesik berbanding Fluminense yang mempunyai 31 kejuaraan. Flamengo juga telah menewaskan Fluminense sebanyak 15 kali dalam perlawanan kompetitif. Panas!

  5. Persepolis FC dan Esteghlal FC
  Stadium yang dikongsi: Stadium Azadi

  Sumber Gambar: Wikimedia

  Tehran Derby ini adalah yang paling panas di Asia! Derby ini bermula dengan pasukan Taj dan Shahin FC yang kemudiannya bertukar nama kepada Esteghlal dan Persepolis. Betapa panasnya Deby ini sehinggakan Persatuan Bola Sepak Iran meminta pengadil dari luar negara bagi mengadili perlawanan ini untuk mengelakkan “bias” ketika perlawanan.

  Haa itulah 5 pasukan “rivals” yang berkongsi stadium. Menurut anda bagaimana ? Adakah perseteruan Selangor dan Kuala Lumpur akan sepanas 5 perseteruan di atas ?

  Baca Juga: Mampukah 15,000 Penyokong Ini Datang Ke Staidum ?

  Baca dengan lebih lanjut “rivalries” lain di sini

  (Visited 145 times, 1 visits today)

  Aksi Berkaitan

  Ubahlah Mentaliti Tu! Kelab Korea Selatan Yang Sesuai Untuk Safawi ? Ubi Berkualiti ! Khalid Jamlus: Gagal Ke Luar Tetapi Menjadi Raja D… ← Artikel Sebelum Artikel Selepas →

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comment

  Name *

  Website

  AKSI POPULAR

  Aksi Terkini

  Facebook

  Perkhidmatan Pelanggan
  [email protected]

  Ikuti Kami fb-icon twitter-icon insta-icon Jadi Penyumbang Artikel
  Tentang Kami
  Terma & Syarat
  Privasi Polisi

  Hubungi Kami

  Customer Service
  [email protected]

  Follow Us fb-icon twitter-icon insta-icon

  Jadi Penyumbang Artikel
  Tentang Kami
  Terma & Syarat
  Privasi Polisi

  Hubungi Kami

  Copyright © 2017 Inikan Bola

  Scroll Up ]]> ]]> ]]> ]]> ]]> */]]> */]]> */]]> */]]>

  Leave a comment

  Your email address will not be published.