Inikan Bola

Slogan InikanBola Slogan InikanBola JANGAN LEPASKAN

Sumber Gambar: Telegraph UK

Mon, 18, Dec, 2017, 6:30 PM | Oleh Permata Bola Sepak Mesir Yang Hilang

 • Bertubuh sasa dan memilik corak permainan kental serta menjaringkan 35 gol daripada 88 perlawanan bersama pasukan Zamalek, Amr Zaki atau gelarannya “Bulldozer” adalah nama yang tidak asing lagi bagi peminat bolasepak terutamanya di Mesir dan Liga Perdana Inggeris. Beliau berjaya menjaringkan 5 gol daripada 6 perlawanan pembukaan Liga Perdana Inggeris bersama Wigan dan mempamerkan gerakan yang menarik setiap kali diturunkan. Bekas pemilik Wigan, Dave Whelan juga pernah mengatakan yang Amr Zaki mampu beraksi sebaik ikon bolasepak England, Alan Shearer.

  Di peringkat antaraangsa, gandingan Amr Zaki dan 2 lagi tonggak Egypt, juga telah menjadi nadi pasukan kebangsaan bimbingan Hassan Shehata dalam memenangi kejuaraan Africa Cup of Nations pada tahun 2006,2008 dan (2010 tanpa Amr Zaki kerana kecederaan).

  Selepas krismas, Amr Zaki sering tidak muncul pada sesi latihan pasukan dan tempoh pinjaman beliau tamat menyaksikan beliau terpaksa berpindah ke Hull City FC juga secara pinjaman. Beliau gagal menjaringkan gol di sana. Amr Zaki masih diberi peluang dan ditawarkan untuk menyertai Portsmouth.

  Zaki menolak tawaran itu kerana pasukan Portsmouth ketika itu terdiri daripada pemain Israel dan Algeria.Sejak 2011, Zaki telah menjaringkan 2 gol dan bermain untuk 7 kelab berbeza.

  Bekas pengendali Wigan Athletic, Steve Bruce menyifatkan Amr Zaki sebagai pemain paling tidak profesional yang pernah dilatih sepanjang karier kejurulatihan beliau.

  Nota: Artikel ini ditulis oleh saudara Izecson Ian. Jika anda mempunyai sebarang artikel dan ingin berkongsi dengan kami, hubungi kami melalui laman media sosial Inikan Bola.

  (Visited 71 times, 5 visits today) ← Artikel Sebelum Artikel Selepas →

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comment

  Name *

  Website

  BERITA BERKAITAN

  Facebook

  Perkhidmatan Pelanggan
  [email protected]

  Ikuti Kami fb-icon twitter-icon insta-icon Jadi Penyumbang Artikel
  Tentang Kami
  Terma & Syarat
  Privasi Polisi

  Hubungi Kami

  Customer Service
  [email protected]

  Follow Us fb-icon twitter-icon insta-icon

  Jadi Penyumbang Artikel
  Tentang Kami
  Terma & Syarat
  Privasi Polisi

  Hubungi Kami

  Copyright © 2017 Inikan Bola

  Scroll Up ]]> ]]> ]]> ]]> ]]>

  Leave a comment

  Your email address will not be published.