5 Kelab Asia Paling Banyak Pengikut Di Media Sosial

Media sosial merupakan antara perkara asas kepada umat manusia di zaman serba moden ini. Ada yang menggunakannya sebagai platform perniagaan dan ada juga yang menggunakannya untuk mendapatkan maklumat.

Dalam dunia bola sepak pula, media sosial digunakan sebagai alat untuk menyampaikan berita mengenai pasukan seperti contoh kenyataan dari pengurus, keadaan semasa pemain dan juga maklumat semasa mengenai pasukan. Yang guna untuk “banter” dan “menunjuk” pun ada.

Memetik daripada laporan Foxsport Asia, mereka telah menyenaraikan 5 kelab di rantau Asia yang mempunyai pengikut paling banyak di tiga platform media sosial iaitu Twitter, Facebook dan Instagram.

1. Persib Bandung (15.4 juta pengikut, Indonesia)

Sumber Gambar: Tribun Jabar

Pasukan yang dibimbing oleh bekas ketua jurulatih Johor Darul Ta’zim, Mario Gomes ini menduduki tangga pertama dimana mereka memiliki seramai 15.4 juta pengikut.

2. Al-Hilal (11.3 Juta pengikut, Arab Saudi)

Sumber Gambar: Arab News

Kelab yang berpangkalan di Riyadh ini merupakan juara dua kali AFC Champions League dan menduduki tempat kedua dibelakang Persib dalam senarai ini. Selain itu, Al-Hilal juga pernah diiktiraf sebagai kelab Asia terbaik di abad ke-20 oleh FIFA.

3. Al-Ittihad (4.6 Juta oengikut, Arab Saudi)

Sumber Gambar: Indosport

Seteru utama kepada Al-Hilal ini menduduki tangga ketiga denga mempunyai seramai 4.6 juta pengikut. Pasukan yang berpangkalan di Jeddah ini menjadi kelab kedua paling berjaya dalam saingan Liga Arab Saudi.

4. Persija Jakarta (4.2 Juta pengikut, Indonesia)

Sumber Gambar: iNews.id

Seteru utama kepada Persib Bandung ini merupakan kelab paling berjaya dalam sejarah Liga Indonesia dengan memenangi 10 kejuaraan Liga. Meskipun sudah lama tidak mengecapi kejuaraan Liga, namun kelab yang mendapat sokongan dari The Jakmania ini masih lagi antara kuasa besar di Liga Indonesia.

5. Kerala Blasters (3.6 Juta pengikut, India)

Photo by Deepak Malik / Sportzpics for ISL

Kelab yang pernah diwakili oleh David James dan Dimitar Berbatov ini menduduki tangga kelima. Meskipun tidak pernah memenangi kejuaraan Liga, namun Kerala kekal sebagai Top 5 dalam senarai kelab Asia paling banyak pengikut di dunia maya.

Itulah dia senarai 5 kelab di rantau Asia yang mempunyai pengikut paling ramai di media sosial ketika ini. Jika kelab dari saingan Liga Malaysia pula, Johor Darul Ta’zim mempunyai pengikut terbanyak iaitu seramai 2.7 Juta pengikut.

Baca Juga: Menang Atau Lupakan Piala Dunia

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *