(Piala Dunia) Argentina menghindarkan keaiban di saat akhir menentang Nigeria

Lionel Messi diselamatkan dari disingkir pada Piala Dunia  saat Argentina meraih kemenangan 2-1 atas Nigeria di Saint Petersburg malam tadi.

Messi kelihatan telah meletakkan pasukan Amerika Selatan pada kejayaan untuk kemenangan itu, kerana Iceland juga kalah kepada Croatia.

Namun, gol pada menit ke-14 tidak terpakai ketika Victor Moses  mendapatkan dengan sepakan percuma di minit ke 51. Dengan berlalunya waktu, nampak seolah-olah Messi akan keluar dari pringkat kumpulan  Piala Dunia untuk pertama kalinya dalam kerjayanya.

Tetapi Marcus Rojo meledak pada minit ke-86 dengan ‘volley’ halus yang menyaksikan Argentina mendahului Nigeria.

Selepas memperoleh hanya satu mata dari dua perlawanan pertama, Argentina perlu menang untuk meneruskan ke pusingan kedua, dan gol awal Messi menjadikannya pemain itu pertama dalam sejarah untuk menjaringkan gol pada Piala Dunia semasa ia remaja, berusia dua puluhan dan sekarang dalam usia tiga puluhan.

Selepas kalah dalam perlawanan akhir pada 2014 dan kini dipanggil ‘orang lamo‘ di 31 tahun, salah satu pemain terbaik dalam sejarah bola sepak masih mempunyai peluang untuk memenangi hadiah berprestij sukan bola sepak.

Kemenangan Argentina bermakna ia akan menghadapi Perancis pada pusingan kedua, di Kazan pada hari Sabtu.

Baca lagi: (Piala Dunia) Dadah, & Hookups dan Macam-macam

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *